Hartă acces Munții Retezat – 2019
Odată cu închiderea drumului de acces spre Poiana Pelegii (DJ 685) datorită arborilor căzuți și a pericolului de surpare, vă aducem la cunoștință cele mai accesibile și recomandate căi de acces spre munții Retezat:
- Uricani – Câmpu lui Neag – Complex Cheile Buții (parcare) – drum asfaltat;
- Uricani – Câmpu lui Neag – Cabana Buta (posibilități parcare ”La beci”) – drum forestier practicabil;
- Ohaba de sub piatră – Sălașul de sus Nucșoara – Cârnic (parcare) – asfalt și forestier;
- Sântă Măria Orlea – Râușor (parcare) – drum asfalt.
Și cum turistului îi stă bine cu rucsacul în spate, tropăind pe potecile patriei vă propunem un traseu inedit ce traversează Munții Retezat.
Inaugurat în 2010 traseul Calea Lupilor este o potecă tematică ce traversează de la nord la sud Parcul Național Retezat sau de la sud la nord prin ultimul Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona de climă temperată a Europei. Parcul Național Retezat a fost înființat în anul 1935 și este cel mai vechi din România, are o suprafață de 38.138 ha și se află în munții Retezat.
Retezatul adăpostește:
- 1190 de specii de plante (dintre care 90 trăiesc doar aici) – peste o treime din speciile de plante din România;
- 185 de specii de păsări;
- 55 de specii de mamifere;
- 82 de tăuri și lacuri, fiecare de un farmec aparte;
- cel mai întins lac glaciar (Lacul Bucura) din Carpații românești;
- cel mai adânc lac glaciar (Zănoaga);
Ca punct de plecare vă recomandăm orașul Uricani, loc unde vă puteți aproviziona cu cele necesare, după care urmați DN 66A spre localitatea Câmpu lui Neag, apoi Buta-sat, iar indicatoarele vă vor ghida spre Pensiunea Retezat, Complex Cheile Buții sau Pensiunea Rostoveanu, stabilimente unde puteți să vă odihniți, puteți comanda de mâncare sau puteți să vă distrați.
Dacă ați petrecut o primă seară la cabanele și pensiunile aflate de-a lungul DN 66A, traseul continuă spre cabana Buta. La cabana Buta vă va primi Nea Bella, un cabanier parcă scos dintr-o poveste și cu un sac plin de istorisiri despre munții Retezat. Traseu continuă pe lângă Refugiu Salvamont Uricani, loc unde salvatorii montani vă vor oferii toate informațiile de care aveți nevoie, după care urmează urcarea spre Șaua Plaiului Mic. După urcușul din Șaua Plaiului Mic va urma coborârea spre Gura Bucurei și Poiana Pelegii. La refugiul Salvamont Poiana Pelegii, salvatorii montani de la Salvamont Valea Jiului vă vor oferii de asemenea informații turistice.
Urmează o urcare de două ore până la Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din România, punctul central al masivului unde este organizat un loc de campare între deversarea lacului Bucura și refugiul Salvamont Lupeni.
Traseul continuă pe lângă micul lac Bucurel spre Șaua Bucurei, după care urmează o lungă coborâre spre lacul Pietrele, cabana Gențiana și cabana Pietrele. Pe drumul forestier spre cabana Cârnic vă recomandăm vizitarea cascadei Lolaia.
Cascada Lolaia
Indiferent de calea de acces abordată, echipele Salvamont și Jandarmeria Montană vă vor sta la dispoziție cu informatii turistice, starea vremii, iar în caz de solicitare vor intervenii în căutarea rătăciților, acordarea primului ajutor și transportul accidentaților până la predarea acestora la echipajele SMURD sau Ambulanța.
Refugii Salvamont în munții Retezat:
- Câmpu lui Neag
- Platoul Buta
- Poiana Pelegii
- Lac Bucura
- Lac Zănoaga
- Cabana Pietrele
- Baza Salvamont Râușor.
Jandarmeria Montană:
- Câmpu lui Neag