Cariera de cuarţ

Uricani_poza_Page_34_Image_0007Uricani_poza_Page_34_Image_0006Cariera de cuarţ

Cariera de cuarţ din muntele Şigleu este o atracţie deosebită pentru iubitorii turismului montan, dar şi pentru căutătorii şi colecţionarii de cristale de cuarţ . Lacul Valea de Peşti sau Pârâul Pietroasa sunt puncte de pornire pentru cei care vor să parcurgă un traseu inedit spre Cariera de Cuarţ.
Accesul spre Cariera de cuarţ Siglău  pe pârâul Pietroasa este anevoios şi se poate face în aproximativ 3 ore, doar pe jos.
În schimb, accesul pe la Lacul de acumulare Valea de peşti se derulează pe un drum forestier şi poate fi făcut pe jos, cu bicicleta, ATV-ul sau maşina personală. Drumul începe la prima intersectie de după Motelul Valea de Peşti, şi este străjuit de o parte şi de altă de păduri de aluni şi de brazi. După aproape patru ore de mers pe jos pe drumul forestier, se ajunge la cariera de cuarţ, de unde cei mai norocoşi pot găsi bucăţi de cuarţ în stare pură. În prezent, Cariera de cuarţ Şiglău s-a închis, dar încă mai sunt pietre de cuarţ chiar şi pe drum. Cuarţul (cremenea sau cristalul  e stancă) este unul dintre cele mai răspândite minerale din lume, cunoscut şi sub denumirea de floare de mină.